Story Shifter
Coaching | Training | Fun
Het brein is enorm krachtig. In mijn coaching heb ik een aantal simpele en eenvoudige oefeningen om de kracht van het brein te laten zien en keer-op-keer staan mensen versteld van de kracht van hun eigen brein. Dit heeft niets te maken met talenknobbels, wiskundeknobbels of briljant kunnen hoofdrekenen. Het brein stuurt de rest van jouw lichaam aan en is daar heel goed in. Er is alleen één dingetje...
Je hebt jouw brein al jarenlang getraind. Je hebt bepaalde 'paden' in gesleten in jouw brein, bepaalde denkpatronen en gewoontes. Op straat zie je vaak van die ingesleten paadjes langs de gebaande wegen. Zogenoemde "olifantenpaadjes" of in het Engels "Desire lanes". Zo kun jij de paadjes in jouw eigen brein ook zien. Hoe dieper ze ingesleten zijn, hoe moeilijker om er van af te wijken.
Deze paadjes heb je met de jaren gecreëerd door al jouw overtuigingen, ervaringen, acties en andere manieren van doen. Dit is de zogenoemde 'weg van de minste weerstand', althans voor jouw brein. Omdat deze weg zo bekend is kost het amper energie. Tenzij... je ervan wilt afwijken. Om er van af te wijken kost het (meer) energie. Om een nieuw (neurologisch) pad aan te maken kost het nog véél meer energie. Het goede nieuws is dat het zeker niet onmogelijk is. Dat heeft de wetenschap over Neuroplasticiteit ontdekt.
Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen. In de context van mindset en coaching suggereert dit dat de hersenen flexibel zijn en kunnen worden gevormd door ervaringen en training. Coaching kan positieve veranderingen in mindset aanmoedigen, waarbij neuroplasticiteit aangeeft dat de hersenen zich kunnen aanpassen aan nieuwe denkpatronen en attitudes. Dat is dus mooi!
Neuroplasticiteit vormt de basis van ons begrip van persoonlijke groei. Door coaching wordt dit inherent vermogen benut om nieuwe neurologische paden te creëren, waardoor je veerkrachtiger wordt en je beter kunt aanpassen aan uitdagingen. Jezelf 'stretchen' helpt dus om alsmaar makkelijker jezelf aan te passen aan uitdagingen. de uitdagingen worden dan relatief gemakkelijker omdat je jouw brein traint om je met regelmaat buiten de sporen van de ingesleten "paadjes" te bevinden.
Coaching richt zich op het beïnvloeden van mindset – de lens waardoor we de wereld zien. Een positieve mindset bevordert niet alleen het welzijn, maar opent ook de deuren naar mogelijkheden. Het aanmaken van nieuwe neurologische paden speelt een cruciale rol bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Neuroplasticiteit verwijst naar het vermogen van het brein om structuur en functie te veranderen als reactie op ervaringen, training en aanpassingen aan de omgeving. Dit betekent dat de neuronen in de hersenen flexibel zijn en hun verbindingen kunnen aanpassen op basis van wat we leren en ervaren. Enkele manieren waarop neuroplasticiteit verband houdt met het aanleren van nieuwe gewoontes:
Bij het aanleren van nieuwe gewoontes ontstaan er nieuwe neurale paden in de hersenen. Dit omvat het vormen van nieuwe synapsen (de verbindingen tussen zenuwcellen, ook wel neuronen). Herhaalde blootstelling aan de nieuwe gewoonte versterkt deze verbindingen.
Als een gewoonte wordt herhaald, versterkt dit de bestaande neurale circuits die betrokken zijn bij die specifieke activiteit. Dit maakt het gemakkelijker om de gewoonte automatisch uit te voeren.
Neuroplasticiteit omvat ook het vermogen van de hersenen om ongebruikte synapsen te verminderen of te 'prunen'. Dit proces kan de hersenen efficiënter maken door zich te concentreren op de neurale paden die relevant zijn voor de aangeleerde gewoonte.
- "If you don't use it, you lose it!" -
Gewoontes zijn vaak gekoppeld aan beloningssystemen in de hersenen, waarbij neurotransmitters zoals dopamine betrokken zijn. Neuroplasticiteit kan de responsiviteit van het beloningssysteem vergroten, waardoor positieve gewoontes gemakkelijker aan te leren zijn.
Neuroplasticiteit maakt de hersenen flexibel genoeg om gedragsverandering te ondersteunen. Het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en gewoontes te integreren, vergemakkelijkt het proces van het aanleren van nieuwe gedragingen.
Het begrijpen van neuroplasticiteit benadrukt het belang van herhaling, consistentie en geduld bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Door bewust te werken aan het versterken van de neurale paden geassocieerd met de gewenste gewoonte, kun je effectiever nieuwe gedragspatronen ontwikkelen en inbedden in jouw dagelijkse doen en laten..
In mijn coaching:
In mijn coaching identificeren we jouw huidige patronen. We reflecteren die op jouw coachingsdoel en onderzoeken wat jij nodig hebt om jouw doel te behalen. Hiervoor daag ik jou uit om jouw brein te strechten en anders te denken, zodat je makkelijker kunt werken aan het opbouwen van constructieve gewoontes.
Lukt dit alleen met coaching door iemand anders? Nee hoor, dit kun je ook zelf aanleren. Middels coaching werkt het meestal véél effectiever omdat ik mij tijdens de coaching niet laat belemmerend door jouw ingesleten 'paadjes'. Jouw brein is gericht op zo weinig mogelijk energie verspillen. Het zal er dus alles aan doen om je van jouw eigen hersenspinsels van te praten, om te praten en af te leiden. Ik heb daar geen boodschap aan en haal je dus uit de comfortzone om te denken en te doen buiten jouw standaard denkpatronen. Ik gebruik verschillende NLP technieken om jouw standaard denkpatronen te doorbreken!
Laat mij je tijdens een coachingssessie ondersteunen en uitdagen in dit proces, go for it!
Alle rechten voorbehouden | Story shifter, onderdeel van Building MoMentuM