Coaching in denkpatronen doorbreken

Uit de categorie: Mindset

Het brein is buitengewoon krachtig en complex, en het is een van de meest fascinerende organen in het menselijk lichaam. Jouw brein is een echt supercomputer! Deze computer doet het niet alleen. In Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) wordt de metafoor van "het brein als kapitein en het onbewuste als de bemanning" gebruikt om de relatie tussen het bewuste en onbewuste deel van de geest te beschrijven. Deze metafoor illustreert de rolverdeling en interactie tussen deze twee aspecten van de geest. Alle bewuste denkpatronen komen vanuit deze supercomputer en het onbewuste wordt gezien als de rest van het lichaam.

Het bewuste brein;

Het Brein als Kapitein

Het bewuste denken, de bewuste geest, wordt vaak vergeleken met de kapitein van een schip. Dit is het deel van de geest dat gericht is op doelen, beslissingen neemt, bewust redeneert en bewust aandacht geeft aan specifieke taken. Dit wordt gezien als het hoofd.

Het onbewuste lichaam;

Het Onbewuste als de Bemanning

Het onbewuste wordt beschouwd als de bemanning van het schip. Het omvat de diepere lagen van de geest, zoals overtuigingen, herinneringen, emoties, gewoonten en andere automatische processen die vaak buiten het bewustzijn plaatsvinden. Dit wordt ook gezien als de rest van het lichaam.

De metafoor impliceert dat de kapitein (bewuste geest) doelen stelt, beslissingen neemt en de richting aangeeft, terwijl de bemanning (onbewuste geest) de dagelijkse activiteiten uitvoert, reageert op instructies van de kapitein en verantwoordelijk is voor het uitvoeren van taken op een meer automatische manier.


In de context van NLP wordt benadrukt dat effectieve communicatie met het onbewuste deel van de geest cruciaal is voor gedragsverandering en persoonlijke ontwikkeling. NLP-technieken zijn ontworpen om communicatie tussen het bewuste en onbewuste te verbeteren, zodat ze samenwerken om gewenste doelen te bereiken. Het idee is dat door het begrijpen en beïnvloeden van het onbewuste, men meer controle kan krijgen over gedachten, emoties en gedragingen.

Stel je eens voor...

Jouw gedachten gaan continu overal heen, je weet niet goed wat je wilt en hebt geen duidelijk doel en daardoor geen focus. Dan geeft jouw Kapitein van dag tot dag continu wisselende instructies aan jouw bemanning. Vandaag gaan we naar rechts en morgen weer naar links. Die bemanning weet wel wat het moet doen om te varen, maar als jij steeds een andere kant op wilt. De zeilen laat hijsen en dan weer laat zakken, dan werkt het niet. Je wilt dus jouw bemanning eenduidig aansturen! Hiervoor heb je een goede leider nodig, jouw hoofd! Daarvoor hoeft je niet de hele dag 'in je hoofd te zitten'. Het gaat erom dat je weet wat je wilt en daar jouw aandacht bij houdt.    


Ondertussen vraag jij je af kom het komt dat je geen steek verder bent gekomen dan 3 jaar geleden...

Zolang je dezelfde gedachten, overtuigingen en verhalen tegen jezelf blijft vertellen en daarmee ook ook tegen je bemanning, dan verandert er niet. Enkele voorbeelden van belemmerende overtuigingen die je mogelijk jezelf aandoet:


  1. "Ik kan het niet..."   Jij vertelt je bemanning dat het niet mogelijk is... Waarvoor zullen ze het dan doen?
  2. "Ik ben niet goed genoeg..." Jij vertelt je bemanning de kapitein niet te vertrouwen op deze missie... Waarvoor zullen ze het dan doen?
  3. "Als het niet lukt, dan heb ik gefaald..." Auw! Falen doet pijn voor het Ego. Dus je vertelt je bemanning dat het beter is om niet aan deze 'missie' te beginnen. Als je de missie niet doet kun je niet falen en dat geeft mogelijk ook geen pijn.     
  4. "Ik moet perfect zijn..." Je stelt jouw bemanning een onmogelijke opgave namelijk dat niets mag mislukken!
  5. "Verandering is eng..." Je zaait angst onder jouw bemanning, terwijl je resultaat verwacht!
  6. "Ik heb geen controle..." Controle is een het sleutelwoord voor groei. Groeien doe je niet door alles te controleren, maar juist door het af en toe eens te laten gebeuren. Daarnaast is hebben van 'controle' vaak schijn. Als je continu zoekt naar controle, dan ben je jouw bemanning alle kanten op aan het sturen, omdat jouw bewuste vanuit controle op alles wilt ingrijpen. Je geeft jouw bemanning hiermee niet de gelegenheid om zijn ding te doe en te putten uit zijn kwaliteiten.  

De kracht van taal en self-fulfilling prophecies

Wanneer je jouw doelen wilt halen, dan is het dus belangrijk om te weten wat je tegen jezelf en mensen om je heen zegt. Waar belemmer jij jezelf?


Het identificeren en aanpakken van belemmerende overtuigingen en verhalen is vaak een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling en coaching. Het stelt jou in staat om jouw mindset te veranderen en positieve veranderingen in hun leven te bevorderen. In Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) wordt de kracht van taal gezien als een cruciaal instrument voor het begrijpen, beïnvloeden en veranderen van menselijk gedrag. Taal wordt beschouwd als een krachtig middel om de interactie tussen de geest (neuro), taal (linguïstisch) en gedrag (programmeren) te beïnvloeden.


Met de taal die jij spreekt breng je jezelf dichterbij jouw doel of er verder vanaf! Deze effecten worden ook wel eens self-fulfilling prophecies genoemd. Dit wilt zeggen dat wanneer je genoeg aandacht aan een bepaalde uitkomst richt, dat die uitkomt ook 'vanzelf' uitkomt. Het gaat natuurlijk niet vanzelf, want jouw kapitein richt zijn aandacht continu op die uitkomst. Het geeft jouw bemanning continu instructies om die uitkomst te bereiken.



Een self-fulfillingprophecy begint altijd met een voorspelling of overtuiging die, simpelweg door te bestaan, de neiging heeft om waar te worden, omdat mensen hun gedrag aanpassen om overeen te komen met de voorspelling. Met andere woorden, de verwachtingen van een persoon beïnvloeden zijn of haar gedrag op een manier die de oorspronkelijke verwachtingen waar maakt.


Dit fenomeen kan zich in verschillende contexten voordoen, zoals sociale interacties, onderwijs, werk en natuurlijk persoonlijke ontwikkeling. Een self-fulfilling prophecy kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van de aard van de initiële verwachtingen. Het kan dus net zo goed voor je werken, dan tegen je!


Een voorbeeld van self-fulfilling prophecy:

Een negatieve self-fulfilling prophecy doet zich voor wanneer iemand gelooft dat hij of zij niet succesvol zal zijn in een bepaalde onderneming. Dit geloof kan leiden tot (on)bewust vermijdingsgedrag en een (on)bewust gebrek aan inspanning, waardoor het voorspelde gebrek aan succes werkelijkheid wordt. Het gaat slechter en slechter met diegene zijn baan. Er komt bewustwording: "Zie je wel dat ik het niet kan, ik verlies nog mijn baan op deze manier!"

3X raden wat de uitkomst wordt...


Self-fulfilling prophecies illustreren de kracht van overtuigingen en verwachtingen in het vormgeven van gedrag en resultaten. Ze benadrukken ook het belang van positieve en ondersteunende verwachtingen, zowel bij zelfovertuigingen als in sociale interacties, om positieve uitkomsten te bevorderen.

Ik heb een hulpvraag en wil hiervoor gecoacht worden!

Wist je dat...

7

Tot aan ongeveer ons 7e levensjaar komt alle informatie bijna ongefilterd binnen. Hier wordt ons onbewuste 'geprogrammeerd'


Aristoteles:

“Give me a child until he is seven

and I will show you the man...”


35

Tot aan ons 35e levensjaar zijn we in staat om makkelijk nieuwe dingen te leren, daarna gaan de 'kluis' op slot. Het wordt dan moeilijker nieuwe dingen te leren en gewoontes aan te leren.

60.000+

In onze westerse maatschappij hebben we zo'n 60.000 tot 80.000 gedachten op een dag. 80% gaat over gisteren en zijn negatief! Dit is dus niet heel erg constructief voor het behalen van jouw doelen. Jouw denkpatronen zijn dus super belangrijk!

35.000+

In onze westerse maatschappij nemen we zo'n 35.000 beslissingen per dag. Dit is gebaseerd op jouw verhalen, regels en overtuigingen. Constructieve gedachten dragen hier bij aan het onbewust nemen van beslissingen naar je doel toe.

Het veranderen van denkpatronen



Volgens de neurologische wetenschap wijst Neuroplasticiteit naar het vermogen van de hersenen om te veranderen en zich aan te passen. In de context van mindset en coaching suggereert dit dat de hersenen flexibel zijn en kunnen worden gevormd door ervaringen en training. Coaching kan positieve veranderingen in mindset aanmoedigen, waarbij neuroplasticiteit aangeeft dat de hersenen zich kunnen aanpassen aan nieuwe denkpatronen en attitudes.

Lees meer over neuroplasticiteit en hoe jij jouw denkpratonen en overtuigingen kunt veranderen voor meer groei:

Groeien met nieuwe denkpatronen

 In mijn coaching:



Denkpatronen optimaliseren


In mijn coaching gaat veel aandacht uit naar de taalpatronen en de verhalen die jij tegen jezelf zegt. Mijn praktijk heet niet voor niets Story Shifter! Dat is om jouw verhaal voor je te laten werken! Met jouw huidige verhalen lukt het jou mogelijk niet om voorbij jouw blokkade te komen en jouw doel te bereiken. Met de coaching die ik aanbiedt gaa jij jouw taal, overtuigingen en verhalen aanpakken, zodat ze voor je gaan werken vanuit jouw bewuste en onbewuste!

 

Zo bouw jij aan aan een constructievere mindset. Laat mij je tijdens een coachingssessie ondersteunen en uitdagen in dit proces!

Story Shifter coaching Chris Gieling perspectief veranderen kwartje laten vallen
Wow, ondersteun mij om mijn denkpatronen te optimaliseren voor groei!

Delen:

Share by: