'Twee stappen vooruit en tenminste één terug!
leestijd: ca. 1minuut

Ken je dat? Je bent net begonnen met iets nieuws te leren. Of je staat op het punt om de mee te starten. En Boem! Opeens is het weekend! En wat gebeurt er dan bij de meeste mensen... In het weekend gaat alles los. Want jeeeej.... we moeten ontzettend nodig bijkomen van de (werk)week. Jij hebt dat weekend echt nodig, toch? Dus wat doe je met die goede voornemens? ‘Ja, die stel ik natuurlijk uit tot maandag. In het weekend ben ik even vrij!’
Stel je nu eens voor dat je iets nieuws wilt leren, een ander patroon of routine wilt aanleren. ‘Dan is het weekend toch eigenlijk een slecht moment om daar mee te beginnen?’ Ik heb in mijn omgeving zo vaak gehoord: ‘Ach weet je, dan begin ik er maandag wel mee. Eerst nog even lekker weekend!’ of ‘Pfffff, in het weekend even niet hoor!’
Het is natuurlijk maar net hoe je er zelf naar kijkt. Ik vind zelf het weekend ‘killing’, als je het concept van weekend vanuit dat perspectief ziet, zoals ik net aangaf. Het weekend staat dan eigenlijk elke verandering en groei in de weg. Hoe dat komt? Heel simpel! Als jij het weekend beschouwd als iets speciaals en als een uitzondering waarop je dingen niet hoeft te doen, die je anders wel zou doen doordeweeks. Denk aan een goede ochtendroutine. Dan is het gewoon een excuus om niet te hoeven werken aan je groei. Over die ochtendroutine, als je nu 's ochtends vroeger wilt opstaan dan ben je net een paar dagen lekker bezig, opeens is het weekend. En het weekend is ‘speciaal’, dan ben je ‘vrij’ en moet je ‘bijkomen’. Dus wat doe je dan? Uitslapen, nog meer afleiden dan wat je doordeweeks doet en jezelf verdoven! Dat is minder fijn voor je groei en ontwikkeling , omdat je op dat moment de ketting heb gebroken.
Met de ketting bedoel ik de aaneenschakeling van momenten waarop jij een nieuwe routine of vaardigheid aan het leren bent. In ons leven hebben we vele routines en deze zitten vaak diepgeworteld. Het neurologische systeem van ons lichaam, weet eigenlijk precies wanneer we bezig zijn met een patroon. Het weet vaak ook al welke beloning we krijgen bij de kleinste triggers. Het lichaam weet het zo goed, dat het je zwaar verslaafd kan maken. Dat maakt ons gedrag héél voorspelbaar. De routines zitten diep in ons systeem in gesleten. Om de routine te veranderen of een nieuwe te leren is het nodig dat je een nieuwe routine blijft herhalen. De ene bron zegt minimaal 21 dagen, een andere weer tussen de 25 en 40 dagen. De monniken in het Himalaya geloven in de magische 108 dagen. Bij elke herhaling maak het lichaam nieuwe neurologische paden aan. Je verbindt daarmee eigenlijk nieuwe triggers met nieuwe beloningen. Elke keer als je de ketting van zo’n reeks herhalingen onderbreekt, dan stopt de aanmaak van de nieuwe neurologische paden.
Dus telkens wanneer jij ‘weekend gaat vieren' en daarmee het patroon van jouw "doordeweeks" hard werken niet voortzet, dan neemt jouw opgebouwde werk direct af. Net als het weekend hoort vakantie hier ook bij. Vakantie kan net zo killing voor je groei zijn als het weekend. Het kost een paar dagen om terug te bouwen wat in het weekend verloren is gegaan. De vakantie heeft soms nog een andere magie, daarover meer in een andere post. Anyway, dit kun je zien als twee stapjes vooruit en constant eentje terug of misschien wel twee terug...
Ga je voor een nieuwe versie van jezelf? Dan is het belangrijk om in de opbouw van je nieuwe routines de ketting niet te breken. Het weekend kan daarin dus killing zijn!”
Samengevat, er zijn vijf zaken van belang bij het shiften van jouw story om tot een mooie, nieuwe versie van jou te komen:
- Je hebt het nieuwe inzicht gekregen en ziet in dat is de mooie kans is voor jou om te ontwikkelen.
- Je bent bereid er iets mee te gaan doen. je hebt het commitment om in actie te komen.
- Je focust je op wat nodig is voor die nieuwe versie van jou.
- Je doet het werk wat nodig is om tot de nieuwe versie te komen.
- Wanneer je het werk doet en die nieuwe neurologische paden aanmaakt breek je niet de ketting.
'Don't Break The Chain!'
Haal jij het weekend wel eens aan als excuus of zet je andere excuses in zonder te weten hoe je jezelf daarmee voor de gek houdt? Of ben je heel erg geïnteresseerd in het shiften van jouw stories om het beste uit jezelf te halen? Neem dan eens een kijkje bij onze programma’s!
Wil je weten wat de vakantie je kan vertellen over wat je tussen de vakanties negeert?
Lees ook eens dit bericht: Ben jij ook zóóóó toe aan vakantie?